A karikagyűrűk története

A karikagyűrűk történeteA karikagyűrűk manapság a házasságot jelképezik. De hogyan alakult ki ez a szokás, milyen volt a karikagyűrűk története?

A történelem során a gyűrűket személyes talizmánként használták; az üzleti életben státusszimbólummá vált; és természetesen a szerelem kifejezésének eszköze is. Először az ókori Egyiptomban használtak gyűrűt, nekik köszönhetjük azt a szemléletet, ami szerint a viselt gyűrűk személyes jelentéssel bírnak.

Becslések szerint kb. 5 000 évvel ezelőtt, az ókori Egyiptom volt az első olyan ország, ahol a szerelmesek gyűrűt cseréltek, természetesen ekkor még nem aranyból, hanem bőrből vagy nádból készültek a gyűrűk. A pecsétgyűrűt aláírás helyett használták, amit később a görögök és a rómaiak is átvettek. A gyűrűk gyémánttal történő díszítése az első század végén jelent meg először Rómában, ahol egy csiszolatlan gyémánttal díszített gyűrűt kapott egy fiatal lány. A gyémántot már ekkor erős, értékes anyagnak tartották, azonban csiszolni ekkor még nem lehetett.

A gyűrűsujjon hordott ékszer is a történelem változásainak megfelelően alakult ki. Kezdetben bármelyik ujjon lehetett viselni a karikagyűrűt, de az ókori hagyományok alapján a negyedik ujjban fut egy véna, ami közvetlen összeköttetésben áll a szívvel, így emiatt kezdték el a jelenleg gyűrűs ujjként hívott ujjon viselni a karikagyűrűket.