Nyelvtanulás mesék segítségével

Nyelvtanulás mesék segítségévelKisgyerekkorban a szülők általában nagyon fiatalon elkezdenek meséket olvasni gyerekeiknek, ugyanis több szempontból is előnyösek ezek a mesék. Kiválóak szórakoztatásra, a meseolvasás ideje alatt a szülők és a gyerekek együtt töltik az idejüket, kikapcsolódnak stb. Ha a gyerekek többször hallanak egy mesét, akkor néhány alkalom után már emlékeznek részekre, sőt, akár saját maguk is el tudják mondani ezeket a részeket. Ezt ki lehet használni nyelvtanulásra is.

Köztudott, hogy minél fiatalabban kezd el valaki nyelvet tanulni, annál könnyebben fogja tudni azt megtanulni. Emiatt már néhány éves korban el lehet kezdeni a gyerekeknek nyelveket tanítani. Persze nem nyelvórákról van szó, hanem olyan tevékenységekről, melyek szórakoztatják őket, de mégis hasznosak. Ilyen a meseolvasás.

Az idegen nyelven történő meseolvasás segítségével a gyerekek nem csak egyes szavakat tudnak megtanulni, mint általában nyelvtanuláskor, hanem kifejezéseket, szövegkörnyezetet is megismernek. Emiatt sokkal könnyebb lesz számukra a tanulás. Kiváló megoldás egy mesét több nyelven is felolvasni nekik, ami alapján, ha valamilyen szót nem ismernek azonnal idegen nyelven, ugyanúgy érteni fogják, hogy miről is van szó, mert magyarul ismerik ugyanazt a mesét. Ezeknek a meséknek köszönhetően úgy tudják a gyerekek elsajátítani a nyelvet, mintha az anyanyelvükről lenne szó, és nagyon fiatalon megszerzik már a szükséges tudást.