A német vizslák tanítása

A német vizslák tanításaA német vizslák azon kutyafajták közé tartoznak, melyeket nagyon könnyű tanítani, nevelni. Nem véletlenül, ugyanis azzal a céllal lettek tenyésztve, hogy vadászati célokra kiválóan alkalmasak legyenek, ezt pedig csak úgy lehet elérni, ha a kutya engedelmes, könnyen tanítható.

Ha saját magad szeretnéd elvégezni német vizslád tanítását, akkor azt nagyon korán el kell kezdeni, ugyanis a kutya kölyökkorában lesz a legfogékonyabb a tanításra. Ez gyakorlatban kb. az első 6 hónapot jelenti, ekkor lehet megalapozni a későbbi tudást.

A feladat ebben a korban az, hogy a kutyával szoros kapcsolatot kell kialakítani, olyat, amely mindennapi tanítással, foglalkozással jár, nyugodt, stresszmentes környezetben. Ha mindent jól csinálunk, akkor a tanítás végére a vizsla feltétel nélkül engedelmeskedni fog.

A tanítás során a következő szempontokat érdemes figyelembe venni a kutya jellemének meghatározásához. Először is a vizsla reakcióira kell odafigyelni. Meg kell figyelni a környezeti ingerekre és az idegen zajokra, tárgyakra, emberekre, állatokra fellépő reakciókat. Ezekre mind szükség lesz a vadászkutya képzés során.

Akkor is érdemes a vizslák tanításával foglalkozni, ha nem vadászati célokra szánjuk a kutyát, hanem házi kedvencként, mivel a vizslák gyakran úgy érzik jól magukat, ha foglalkozunk velük, ha rendszer van az életükben.